An-2 "Colt" / SP-KMZ Amodel 1/144

Galeria Modeli Ukończonych
Awatar użytkownika
Woit
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
http://meble-wroclawskie.pl
Kontakt:

An-2 "Colt" / SP-KMZ Amodel 1/144

Post autor: Woit »

An-2, Antek, to samolot z którym jestem bardzo związany uczuciowo. Przewijał się on na wielu etapach mojej przygody z lotnictwem. Z tego też powodu nie mogłem sobie odpuścić tej miniaturki i zdopingowany zestawem kalek od znanego decals makera, Pepsi_Adama, zmontowałem coś na kształt tegoż letadła.

Model ma przedstawiać egzemplarz dosyć wiekowy, bo o stosunkowo niskim numerze produkcyjnym 1G26-15.
Tu widzimy go w bardzo oryginalnym, aczkolwiek prostym malowaniu upamiętniającym Powstanie Warszawskie z 1944r.

Obrazek
http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=15754

Z tym samolotem zetknąłem się pierwszy raz na lotnisku w Modlinie (FOTO), podczas odwiedzin hangaru f-y AIRSERVICES zajmującej się obsługą i remontami samolotów, m.in. An-2. Kolejne z nim spotkania były już bardziej owocne, gdyż mogłem go podziwiać w pełnej krasie, jako w pełni sprawny samolot.

Model powstał w oparciu o zestaw ukraińskiej firmy Amodel. Sam zestaw nie jest jakoś specjalnie skomplikowany i źle spasowany :) a najwięcej problemu przysparzają jego stosunkowo małe elementy.
W modelu tym lekko zwaloryzowałem kabinę pilotów dodając wolanty, ponadto dodałem uchwyt powietrza na wierzchu kadłuba, oraz uchwyty wejściowe, reflektory w skrzydłach, otwarte żaluzje silnika, rurę wydechową, naciągi pomiędzy skrzydłami (brrr, w kolejnym Antku muszę je jakoś inaczej obczaić).
Problemem było dla mnie wykonanie odpowiednio cienkich naciągów oraz wykończenie malowania... z każdą kolejną warstwą lakieru błyszczącego i matowego byłem coraz bardziej zmartwiony.
Załączniki
04p.JPG
04p.JPG (1.09 MiB) Przejrzano 194 razy
03p.JPG
03p.JPG (1.15 MiB) Przejrzano 194 razy
02p.JPG
02p.JPG (1.13 MiB) Przejrzano 194 razy
01p.JPG
01p.JPG (1.19 MiB) Przejrzano 194 razy
Pozdrawiam, Woit
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Re: An-2 "Colt" / SP-KMZ Amodel 1/144

Post autor: Pablo »

Boski ten Antek! szkoda, że coraz mniej ich lata. Bardzo mi się podoba! ;)

Awatar użytkownika
Konrad
LTJG Lieutenant Junior Grade
Kontakt:

Post autor: Konrad »

Ładne :)
By być jednak uczciwym napiszę - ster kierunku mogłeś zeszlifować :)
Jeszcze raz - maszyna super :)

Awatar użytkownika
Woit
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Dzięki chłopaki! Kondziu, masz na myśli to aby był na żyletkę?
Pablo, początek maja zawsze będzie kojarzył mi się z akcją "lisy"... 10-12 antków na jednym lotnisku... to był widok...
Pozdrawiam, Woit
Obrazek

Mikolaj75
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Post autor: Mikolaj75 »

Oj tak - akcja lisy - na Przylepie Antki po horyzont. Kilka godzin mojego nalotu to właśnie ten typ...
A model fajowy, super ta działka 144

Awatar użytkownika
Woit
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Tam znajduje się (znajdowało się?) serce tej całej ekipy. Ciekaw jestem jak to w tym roku będzie z tą akcją przez COVID-a...
Dzięki Mikołaj za dobre słowo.
Pozdrawiam, Woit
Obrazek

Awatar użytkownika
crustian
ENS Ensign
Kontakt:

Post autor: crustian »

ale czaicie? :P na "ruskim" antku pw. warszawskie hłehłehłe... :P zawsze jak to widzę to wywołuje u mnie uśmiech na pysku. a jakby kto chciał to mam za free te kalki w 1/72
NO DIGAS LO QUE PIENSAS, PIENSA LO QUE DICES...

ODPOWIEDZ