F-5F Tiger II / VFA-127 '20th Anniversary' / AFV Club 1:48

Galeria Modeli Ukończonych
Awatar użytkownika
Pastor
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
http://meble-wroclawskie.pl
Kontakt:

Post autor: Pastor »

Kolejny model skończony więc z kronikarskiego obowiązku trzeba zrobić chociaż galerię skoro relację się zawaliło.

Model AFV Club
Kokpit żywiczny Aires
Blacha Eduard (kokpit)
Rurka pitota Quickboost
Kalki Monokio
Maski Eduard
Farby Tamiya, Ammo, Hataka (bezbarwne)
Wash Tamiya, Ammo

Model przyjemny w budowie, mało nadlewek i mało przesunięć formy. Śladów po wypychaczach kilka. Szpachli w większej ilości użyłem raz: przy łączeniu z kadłubem części dziobowej. Wadą na pewno było zwichrowane połówki dziobowej części, w dodatku z nierówno odlaną powierzchnią. Sam model zdetalizowany jest bardzo nierówno: świetne uszczegółowienie powierzchni kadłuba i skrzydeł (nity!) jest przyćmiewane przez bardzo ubogie podwozie a szczególnie jego wnęki. Żałuję że nie wrzuciłem jakiś części aftermarketowych…

Za to oryginalny kokpit zastąpiłem żywicą z Airesa. Robiłem to pierwszy raz i nawet mi to wyszło 😊 Walki było sporo, szczególnie gdy po zamknięciu kadłuba okazało się że tablice przyrządów za cholerę nie chcą pasować a ich górna część sięga podłogi…
No nic, znów pilnik w dłoń i szlif, szlif.
Drugim problemem była niejasna instrukcja montażu uchwytów osłon kabiny i musiałem tą część poprawiać kilka razy. Ale w końcowym efekcie warto było się pomęczyć.

Oddzielną sprawą są kalki. Pierwszy raz kładłem Monokio: są dosyć grube więc nie zwijają się ale świetnie reagują na płyny. I Bogu dzięki bo spasowanie ich na dziobie i wokół wlotów powietrza to koszmar. Skończyło się cięciem na paseczki przy drugiej próbie a połowa czerwonego w tych okolicach to farba.
Oddzielną kwestią są błędy merytoryczne. Pierwsze kalki miały zamiast „Desert Bogeys” napis „Desert Bogys”. Po kontakcie z producentem dostałem drugi komplet (czekałem z 5 tygodni) ale tym razem był napis „esert Bogeys”… grrr
No nic – przy kładzeniu ukradłem D z pierwszego kompletu.
Fatalną sprawą jest też zróżnicowanie koloru żółtego: W niektórych miejscach jest bardzo intensywny, w innych przyciemniony. Myślałem że jakoś to zniknie po lakierze bezbarwnym ale wqrw mnie złapał jak położyłem gwiazdę na stateczniku pionowym. Cyfra 20 miała dwójkę intensywnie żółtą a zero mocno przyciemnioną…. Po raz kolejny pędzelek w dłoń i mocno rozrzedzoną czarną przyćmiłem dwójkę… Na zdjęciach to widać ale na żywo trudno się tego dopatrzeć.
W dodatku w kilku miejscach wyszedł jakiś kolor biały ale z tym już dałem sobie spokój.
O braku napisów „No Step” (ukradłem z innego zestawu), oznaczeń powierzchni hamulców (będą w przyszłości z innego kompletu, który jest w drodze), błędnym wypełnieniu znaków przynależności państwowej (powinno być czarne, nie białe) już nie wspominam…

Pod TCTS znalazłem w ramkach zestawu, jednak bez żadnych kalek (te zorganizuję w przyszłości) a samo malowanie jest ubogie, wszelkie próby zdetalizowania dziobu poda nie wychodziły mi więc w końcu zostawiłem je na czarno. Może jeszcze w przyszłości to poprawię. Pewnie też w przyszłości na drugiej belce wyląduje treningowy Sidewinder.

Podsumowując jestem zadowolony z wykonanego modelu, szczególnie że wyszło mi wsadzenie kokpitu żywicznego. Kilka rzeczy zrobiłbym teraz inaczej ale jak na moje aktualne umiejętności jestem więcej niż zadowolony z efektu.

ENJOY!

Ps. W czasie prac wyszło że nie robię maszyny z VFC-13 a VFA-127…
Ps2. Przepraszam za jakość zdjęć ale nie umiem jeszcze robić czarnych modeli na białym tle tak aby nie stracić detali ze zdjęcia. Starałem się je poprawić na komputerze przez co są mocno przejaskrawione ale inaczej na nich były by tylko czarne plamy.
Ps3. Wszystkie rzeczy malarskie które wyszły na zdjęciach są poprawione😉

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejny projekt 😉:
Obrazek
Who Dat Nation!

"Here's to us, the RED RIPPERS – a damn bunch of gin drinking, bologna slinging, two-balled, he-man bastards!"

Awatar użytkownika
crustian
ENS Ensign
Kontakt:

Re: F-5F Tiger II / VFA-127 '20th Anniversary' / AFV Club 1:48

Post autor: crustian »

fajny...taki czorno-czerwuny, anarchistyczny <3 :P
NO DIGAS LO QUE PIENSAS, PIENSA LO QUE DICES...

ODPOWIEDZ