KC-10 Extender, 1/144 AMP

Galeria Modeli Ukończonych
Awatar użytkownika
Pablo
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
http://meble-wroclawskie.pl
Kontakt:

KC-10 Extender, 1/144 AMP

Post autor: Pablo »

Witam,

Pora pochwalić się moim najnowszym ulepkiem, początkowo model ten miał powstać w czasie odsiadywania przeze mnie kwarantanny ale przeciągło się to o jakieś 2 miesiące :mrgreen:
Model to ukraiński wynalazek mało dotąd znanej firmy AMP, z tego co udało mi się dowiedzieć to większość części w zestawie to przepak Eastern Express pasażerskiego DC-10, natomiast AMP dodało od siebie części do cysterny.
Ogólnie model oceniam na czwórkę (w szkolnej skali). Sporo czasu trzeba poświęcić na obróbkę części oraz dopasowanie niektórych elementów kadłuba. Samemu trzeba się pobawić w przerycie drzwi cargo z przodu kadłuba ponieważ jak już wcześniej wspomniałem, dużo elementów pochodzi z pasażerskiego DC-10.
Dużym plusem zestawu są kalki, dość cienkie ale jednak wytrzymałe na manipulacje ;)
Początkowo miałem go zmalować w biało-szaro-niebieskim kamuflarzu SAC. Jednak po burzliwej rozmowie na skejpie diabły od kości i czaszki przekonały mnie do tzw. schematu Shamu Camo czyli orki :mrgreen:
Malowany farbami Gunze. Kolor ciemniejszy zmieszałem samodzielnie poprzez dodanie do gunziaka H301(FS36081) kilku kropel zielonego. Podstawka również wykonana od podstaw we własnym zakresie :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob wrz 26, 2020 6:14 pm przez Pablo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Woit
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Re: KC-10 Extender, 1/144 AMP

Post autor: Woit »

Schludnie, czysto zrobiony. Ciekawe malowanie.
Chciałem napisać, że nie kupuję tego cieniowania bo wydawało mi się mocno przesadzone... ale znalazłem zdjęcia oryginału i zrozumiałem co autor miał na myśli. Trochę mi ciśnienie zeszło :lol:
Tak złachanej cysterny to jeszcze nie widziałem, no poza tymi co kursują u mnie po DK50 :mrgreen:
https://classicwarbirds.net/the-perfect ... n-aircraft
https://photorecon.net/the-perfect-10-of-an-aircraft/
Załączniki
thumbs_KC-10A-86-0036-DAVIDFBROWN-02APRIL1991-1.jpeg
thumbs_KC-10A-86-0036-DAVIDFBROWN-02APRIL1991-1.jpeg (1.03 MiB) Przejrzano 63 razy
Pozdrawiam, Woit
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Post autor: Pablo »

Dzięki Woit! ;)
Właśnie z powodu tych przebarwień zdecydowałem się na orkę niż kamuflarz SAC, może bardziej widowiskowy z jaskrawymi kolorami ale jednak jak dla mnie trochę nudniejszy :D

Awatar użytkownika
ICE
Tomcatsky Group
Tomcatsky Group
Kontakt:

Post autor: ICE »

Pablito bardzo fajny beczkowóz aż chyba sam nabrałem ochoty na jakiś autobusik ;D

ODPOWIEDZ